A történetünk

A "Hungarian Trombone Camp" ötlete egy úgynevezett "Billie's Bootcamp" aerobik DVD-je alapján jött létre. Az ötlet később öltött formát, amikor Kiss Zoltán harsonaművésszel egyeztettünk egy lehetséges harsona fesztivál megszervezéséről. A cél egy olyan harsonafesztivál megszervezése volt, amely egyedülálló és a fesztiválon fellépő művészek és tanárok legkevesebb 70%-a magyar. 1995 óta (Nemzetközi Zsámbéki Harsonás Találkozó) nem volt nemzetközi harsonafesztivál Magyarországon és azóta álmodtam a lehetőségről, hogy szervezhessek egy hasonló eseményt, amely kombinálja a különböző nemzetközi fesztiválok legjobb ötleteit, és minden résztvevő boldog és elégedett lehet. Szerettem volna létrehozni egy alkalmat, ahol folytathatjuk és megoszthatjuk a híres magyar harsonaiskola tradícióit, amelyre nagyon büszke vagyok.
A harsonafesztivál ötlete 2016 nyarán született meg és karácsonyig lefektettük az alapokat és megtárgyaltuk a részleteket Kiss Zoltánnal a fesztivál művészeti vezetőjével.

Kiss Zoltán
Kiss Zoltán

Közel 100 növendék vett részt a fesztiválon 2017/2018-ban a világ számos országából.
2018-ban a fesztivál keretén belül megrendezett nemzetközi harsonaversenyen 6 részvevő volt
( 3 tenorharsona és 3 basszusharsona ) amely versenyeknek a nyertesei: Jan Szymański és Leonardo Fernandes.

A résztvevők nemzetisége Magyar, Francia, Angol, Szerb, Osztrák, Lengyel, Lengyel, Dél Koreai, Japán, Ukrán és Ausztrál volt.

A Bootcamp alapötlete az volt, hogy minden növendék kaphasson leckét szinte minden tanártól, akik a hangszert csoportjukban vannak, és minden résztvevőnek legalább 6x30 perc egyéni leckét biztosítottunk. 

A Budapest Music Center ad otthont a fesztiválnak.
Gőz László az intézmény igazgatója és tulajdonosa, aki egyébként aktív jazz harsonás is. László saját elmondása szerint úgy alakítatta ki a BMC nagytermének akusztikáját, hogy a harsona hangja a legszebben szóljon benne és szeretné, hogy a BMC a nemzetközi harsonás világ egyik fellegvára lehessen. Amikor először konzultáltunk vele a "Bootcamp" megrendezéséről nagyon megtetszett neki az ötlet, így nem is volt kérdés, hogy ez az épület lesz a legméltóbb helyszíne a harsona fesztiválnak.
Az épület azért is ideális, mert minden programot meg tudtunk rendezni egy helyszínen 

Az elmúlt 2 évben nagyon nagy élmény és tanulási lehetőség volt megismerni és együtt működni a növendékekkel és a csodálatos zenészekkel. Egy igazi csapat alakult ki a tanárok között és a baráti légkör igazán örömtelivé tette az együttműködést. A fesztivál estéin megosztottuk a tapasztalatinkat és észrevételeinket a növendékekkel és a fesztivállal kapcsolatosan. Nagyon szeretnénk megosztani a magyar érzést és kultúrát is a résztvevő tanárokkal, és próbálunk igazán jó házigazdák lenni akik megmutatják a vendégeinek, hogy milyen is az igazi magyar vendégszeretet .